Kolme periaatetta integraatiotiimin ohjaamiseen - CTO Tuomas Paleniuksen näkemys

Integraatioarkkitehtuurin ja -projektien johtaminen vaatii vahvaa kokonaisnäkemystä ja kykyä ohjata tiimiä kohti yhteisiä tavoitteita. Devikoneen CTO ja pääarkkitehti Tuomas Palenius jakaa kolme keskeistä periaatetta, joilla hän varmistaa tiiminsä onnistumisen haastavissa integraatioprojekteissa.

1. Kokonaiskuvan jakaminen

"Arkkitehtuurisuunnitelman ja periaatteiden ymmärtäminen on kaiken a ja o", Tuomas painottaa. "Kun itsellä on kirkas kuva tavoitteista, vaatimuksista ja toimintaympäristön rajoitteista, pystyn ohjaamaan tiimiä määrätietoisesti kohti päämäärää."

Tuomas korostaa avoimen kommunikaation merkitystä: "Pyrin jakamaan kokonaiskuvaa aktiivisesti kaikille projektiin osallistuville. Arkkitehtuuritiimissä käymme läpi erilaisia skenaarioita ja pohdimme, miten erilaiset parametrit vaikuttavat kokonaisuuteen."

"Tavoitteeni on, että kaikilla olisi mahdollisimman kattava näkemys niin arkkitehtuurista kuin siihen vaikuttavista tekijöistä", Tuomas jatkaa. "Uskon, että tiedon avoin jakaminen mahdollistaa erilaisten näkökulmien löytämisen ja parhaan mahdollisen ratkaisun kehittämisen yhdessä."

2. Avoin kommunikaatio ja dialogi

Integraatioprojekteissa nousee usein esiin yllättäviä kysymyksiä ja haasteita. Tuomaksen mukaan avoin dialogi on avainasemassa näiden ratkaisemisessa:

"Kun kommunikoimme arkkitehtuurisuunnitelmista, vastaan tulee väistämättä tilanteita, joissa joudumme miettimään, miten tietty ratkaisu sovitetaan käytäntöön. Tällöin on ensiarvoisen tärkeää, että itsellä on vankka kokonaiskuva, jotta voin joko vastata kysymykseen heti tai ohjata tiimiä lyhyen yhteisen analyysin kautta oikeaan suuntaan."

Tuomas korostaa myös joustavuuden merkitystä: "Joskus kohtaamme tilanteita, joihin emme löydä vastausta yhdessäkään. Silloin hyvää johtajuutta on käynnistää tarvittava selvitystyö, joka voi vaatia kommunikaatiota eri sidosryhmien suuntaan, teknistä lisäselvitystä tai toimintaympäristön tarkentamista. Tärkeää on myös osata delegoida ja ohjata tätä selvitystyötä tehokkaasti."

3. Kaikkien mielipiteiden huomiointi

"Kokemukseni mukaan kaikkien mielipiteillä on merkitystä", Tuomas painottaa. "Pyrin aina pyytämään ryhmän jokaiselta jäseneltä ajatuksia käsiteltävään asiaan. Hyvistä huomioista ja nostoista annan kiitosta kaikkien kuullen."

Tuomas uskoo, että tämä lähestymistapa kannustaa tiimiä aktiiviseen osallistumiseen ja innovointiin. "Kun jokainen kokee tulevansa kuulluksi, se lisää sitoutumista ja motivaatiota yhteisiin tavoitteisiin", hän toteaa.

Jatkuva kehittyminen pääarkkitehdin roolissa

Lopuksi Tuomas korostaa pääarkkitehdin roolin jatkuvaa luonnetta: "Pääarkkitehdin tulee olla jatkuvasti kartalla kokonaiskuvasta ja siihen tapahtuvista muutoksista. Vaatimusten analysointi ja arkkitehtuurisuunnitelmien työstäminen on jatkuvaa tekemistä, samoin kaikkien selvityksen alla olevien säikeiden seuraaminen, yhdistely ja analysointi."

Tuomas painottaa myös tiimityön merkitystä: "Tähän työhön pitää saada mahdollisimman paljon tukea muilta. Pyrin käyttämään aikaa myös teknisten tuotosten läpikäyntiin ja kommentointiin, jotta voimme yhdessä varmistaa parhaan mahdollisen lopputuloksen."

Nämä kolme periaatetta - kokonaiskuvan jakaminen, avoin kommunikaatio ja kaikkien mielipiteiden huomiointi - muodostavat Tuomas Paleniuksen johtamisfilosofian ytimen. Niiden avulla Devikone pystyy toteuttamaan vaativia integraatioprojekteja tehokkaasti ja laadukkaasti, samalla varmistaen tiimin jäsenten ammatillisen kehittymisen ja työtyytyväisyyden.

Lue myös Agile-integraatiokehityksen avaimista.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram