Vuonna 1998 Garry Kasparov esitteli konseptin nimeltä "Advanced Chess" tai "Centaur Chess". Tässä pelimuodossa ihmispelaaja ja tietokoneohjelma tekevät yhteistyötä shakkipelin aikana. Aluksi tämä yhdistelmä oli vahvempi kuin pelkkä tietokone tai ihminen yksin. Ihminen pystyi hyödyntämään tietokoneen laskentakykyä ja tarkkaa taktista analyysiä, mutta samalla tuomaan strategista ymmärrystä ja intuitiota, jota tietokoneilla ei vielä ollut. Ajan myötä shakkitietokoneet ovat kehittyneet niin pitkälle, että ne ovat nyt täysin ylivoimaisia sekä ihmisiin että ihmisen ja tietokoneen yhdistelmiin verrattuna. Nykyään huipputason shakkitekoäly, kuten AlphaZero, pystyy voittamaan parhaat ihmispelaajat ja Advanced Chess -yhdistelmät helposti.
Samankaltainen kehitys on nähtävissä ohjelmoinnin alalla. Kokenut ohjelmoija voi hyödyntää LLM:ää (esim. GPT-4) tehokkaasti työkaluna, samaan tapaan kuin shakkimestari aikaisemmin hyödynsi tietokonetta Advanced Chess -pelissä. Ohjelmoija ymmärtää, mitä on mahdollista tehdä, osaa muotoilla oikeat kysymykset ja arvioida LLM:n tuottamaa koodia kriittisesti. Toisaalta jos henkilöllä ei ole ohjelmointiosaamista, LLM:n hyödyntäminen ohjelmointitehtävissä voi olla haastavaa. Ilman ymmärrystä koodin toiminnasta ja ohjelmoinnin periaatteista, on vaikea arvioida LLM:n tuottaman koodin laatua, toimivuutta tai turvallisuutta. Lisäksi voi olla vaikeaa ymmärtää, mikä ylipäätään on mahdollista toteuttaa koodilla.
Vaikka LLM:t kehittyvät jatkuvasti, on todennäköistä, että lähitulevaisuudessa ihmisen ja tekoälyn yhteistyö ohjelmointitehtävissä pysyy tehokkaimpana lähestymistapana. Kutsutaan tätä nyt vaikka nimellä "Centaur Programming". Toisin kuin shakissa, ohjelmoinnissa on paljon kontekstuaalisia, luovia ja ongelmanratkaisuun liittyviä elementtejä, joissa ihmisen panoksella on edelleen suuri merkitys. Näin ollen arvioin, että ohjelmoijia tarvitaan edelleen lähitulevaisuudessa (viiden vuoden tarkastelujakso).
Historian kautta asioiden tarkastelu ja kontekstointi auttaa ymmärtämään kuinka tärkeää on ylläpitää ja kehittää omaa osaamistaan, jotta voi ymmärtää ja suunnitella ratkaisuja sekä tehokkaasti ohjata tekoälyn työskentelyä. On huomattavissa selkeä paine siirtää kehittäjän osaamista enemmän arkkitehtisuunnittelun tasolle, asia johon olemme Devikoneelle vahvasti panostaneet. Integraatioiden parissa työskentely antaa mielestäni parhaat eväät tällaiselle ylätason arkkitehtuuripatternien ymmärtämiselle ja niiden käytännön soveltamiselle, ja näin ollen mahdollistaa että olemme alalla edelleen vuosien päästä relevantteja.
Uskon vahvasti, että nyt on mielettömän hieno aika tehdä integraatiotöitä, olemme mukana suuressa murroksessa. Centaur Programming -aikakaudesta kannattaa nauttia niin kauan kuin se kestää. Tämän aikakauden jälkeen on vaikea ennustaa mitä tulevaisuus tuo, mutta tässä kaksi skenaariota: 1) tekoäly jatkaa kehittymistä ja saavuttaa ihmisen tason (AGI, Artificial General Intelligence). 2) ihminen ja tekoäly integroituvat tiiviimmin (BMI, Brain machine interface).
Uskon, että näistä skenaario 2) on vääjäämätön lopputulema nykyisellä kehitysradalla, perustuen jatkuvaan tehostamisen tarpeeseen (lopputulemana "cyborg"). Ne jotka voivat olla jatkuvassa vuorovaikutuksessa (nykyistä vielä älykkäämmän) tekoälyn kanssa saavat vääjäämättä itselleen suuren kilpailuedun, mikä tarkoittaa että kaikkien tulee adaptoitua tähän malliin. Itsessään teknologian kehitys tähän suuntaan on neutraalia, mutta sen vaikutukset voivat olla positiivisia tai negatiivisia. On helppo kuvitella miten töiden tehostuminen sujuvoittaa arkea, poistaa aikaa vieviä rutiineja ja vapauttaa aikaa luovuudelle ja meille ihmisille mielekkäälle ajankäytölle. Toisaalta on myös helppo kuvitella miten tällainen yhdistelmä tulee syömään meiltä kaiken vapaa-ajan. Dystooppisessa skenaariossa on vaikea sanoa onko henkilö oikeasti läsnä ihmisten välisessä vuorovaikutustilanteessa, vai antaako hän samaan aikaan ohjeita tekoälylle esim. päivittää jotakin softapalasta (vrt. tämän päivän kännykän näprääminen)...
Haluaisin uskoa, että olemme yhteiskuntana niin valveutuneita, että osaisimme keskustella tällaisesta skenaariosta, ennen kuin se yllättää meidät. Tämä olkoon siis keskustelun avaus. Kerro Linkkarissa tai suosikkiSOMEssasi mitä ajatuksia kirjoitukseni herättää.