Kun integraatiokehittäjä astelee taloon, vastassa on lämmin (kasvotusten tapahtuva tai virtuaalinen) kädenpuristus perustajiltamme Arilta, Tuomakselta ja Jussilta. Siitä lähteekin liikkeelle Devikoneen perehdytysprosessi, jonka tavoitteena on saada sinut varusteltua kunnolla integraatioasiantuntijan työssä tarvittavilla tiedoilla ja taidoilla.  

Ensimmäistä työpäivää odotellessa – laitteet kuntoon 

Kun työsopimus on allekirjoitettu, alkaa ekan työpäivän odotus. Siinä samalla hoidamme sinulle kaikki tarvittavat laitteet – ja ne toimitetaan tarvittaessa suoraan kotiovellesi.

Meillä saat valita vapaasti toivomasi työvälineet, joita ovat ainakin nämä: 

  • Kannettava tietokone
  • Isompi lisänäyttö
  • Näppäimistö ja hiiri
  • Myös muut tarpeet kuullaan!

“Periaatteemme on muutenkin, että aina saa ja kannattaa kysyä, jos tulee mitä tahansa tarpeita mieleen. Oli kyse sitten työvälineistä tai myöhemmin työssä vastaan tulevista tarpeista”, sanoo CTO Tuomas Palenius

Aloituspäivä ja ekat viikot – käytännön asioita ja toimintamalleihin tutustumista

Ensimmäisinä viikkoina pääset aloittamaan työsi devikonelaisena omasta maantieteellisestä sijainnistasi riippuen kotitoimistolta tai Devikoneen yhteiseltä toimistolta Suomen Turun Kupittaalta.

Alkuun käymme läpi Devikoneen yleisiä asioita ja käytäntöjä, jotta arki saadaan kunnolla sujumaan. Toimarimme Ari Salonen pitää jämptisti huolta, että tiedät miten tunnit kirjataan ja mistä löydät lisätietoja polttaviin kysymyksiin.

“Meillä on käytössä sisäinen Wiki, joka toimii tietopankkina. Sieltä löytyvät kaikki materiaalit, käytänteet, toimintamallit sekä hyväksi todettuja jippoja itse integraatioiden tekemiseen. Kehitämme Wikiä myös yhdessä: periaate on, että jos jotain ei sieltä löydä niin sitten tieto lisätään sinne”, Tuomas kertoo.  

Perehdytyksen eteneminen riippuu myös hieman siitä, tuletko tekemään projekteja täysin omissa asiakkuuksissamme, vai oletko mukana alihankintahommissa muiden konsulttitalojen kanssa yhteistyössä. Omissa asiakkuuksissamme vastuu perehdytyksestä on meillä. Alihankintahommiin hypätessäsi perehdytyksestä vastaa taas hyvin pitkälle asiakkas – oman tonttinsa asiantuntijana. 

“Perehdytyskäytänteet eri projekteissamme vaihtelevat asiakkaistamme riippuen, mutta autamme oman joukkueemme pelurit tietenkin aina vahvaan alkuun”, Tuomas vakuuttaa.

Perehtyminen teknologiaratkaisuihin rauhassa

Teknologiaratkaisuihimme kovimmat integraatiogurut pääsevät kiinni jo muutamassa viikossa. 

Aloitetaan kuitenkin ihan kaikessa rauhassa – perehtymiseen on tarjolla valmennusta ja tukea. Ja sitäpaitsi, tästähän varsinaisen integraatioalan syväosaamisesi kartuttaminen vasta alkaa!

“Tuemme oppimiskäyrää heti alussa niin, että pääset helpommin hyppäämään sisälle eri ratkaisuihin. Lisäksi kaikilla työntekijöillä on pääsy meidän omaan integraatioakatemiaan, josta voi opiskella näitä juttuja itsenäisesti”, Tuomas kertoo.

Teknologioihin perehtymisen lisäksi eri toimintamallit on kuvattu meillä kirjallisesti sisäiseen Wikiin. Kaikki käytänteet kehittämiseen liittyen löytyvät sieltä kuvattuina. “Sieltä löydät esimerkiksi tietoa tietoturvasta, integraatiokehittäjän käsikirjan sekä laadunhallinnan käsikirjan, jossa perehdytään tyypillisiin laadunhallinnan haasteisiin. Esimerkiksi näihin juttuihin tässä työssä törmää tuon tuosta”, Tuomas kertoo. 

Avoimuuden ja läpinäkyvyyden nimissä meille on erittäin tärkeää yhteismitallistaa tekemistä niin, että kaikilla devikonelaisilla on samat perehdytyskäytännöt ja toimintamallit. 

“Emme esimerkiksi sanele, että jotain editoria on pakko käyttää tietyllä tavalla – vaan puhumme toimintamalleista. Eli millä mallilla asiat asiakasprojekteissa saadaan parhaiten etenemään”, Tuomas jatkaa. 

Korostamme esimerkiksi sitä, että versionhallintaan tuleva tieto on aina ajan tasalla. Näin ei synny pullonkauloja ja työkaveri pääsee jatkamaan hommia siitä, mihin edellinen on jäänyt. Hommia koitetaan meillä tehdä jatkuvasti fiksummin. 

“Kun esimerkiksi tällainen toimintamalli on omaksuttu läpi porukan, niin tiedetään että perehdytyksessä on hommat menneet nappiin. Tärkeätä on myös tietää, mistä lisätietoja löytyy ja keneltä kysyä apua”, Tuomas toteaa.

Jatkuvaa osaamisen kehittämistä myös perehdytyksen jälkeen

Perehdytysprosessilla ei ole meillä selkeää loppupistettä, vaan se jatkuu jouhevasti coaching-mallilla.

“Siitä siirrytään sitten enemmän coachaus-tyyliseen toimintamalliin. Minun kanssani pääsee käymään esimerkiksi yhdessä läpi ratkaisuja ja koodia. Voidaan jakaa vinkkejä, miten asioita voitaisi tehdä fiksummin, ja suunnitella toteutuksia yhdessä”, Tuomas kertoo. 

Integraatioiden parissa työskennellessä osaamisen kehittyminen ei muutenkaan koskaan lopu. 

“Tämä on tulevaisuuden ala, joten uutta opittavaa löytyy jatkuvasti. Osaaminen kehittyy tietenkin pitkälti työn kautta, mutta tuemme osaamisen kehittämistä myös ajankohtaisten projektien ulkopuolella”, Tuomas virkkoo. 

Siksi tarjoamme erilaisia mahdollisuuksia itsenäiseen kouluttautumiseen. Näistä esimerkkejä ovat esimerkiksi kumppanimme Red Hatin koulutusmahdollisuudet ja erilaisten pilvipalvelujen sertifikaatit. 

Sisälle firman kulttuuriin tutustumalla Devikoneen omaan porukkaan 

Vaikka elämmekin vahvasti virtuaalisessa työympäristössä ja teemme töitä pääosin kotikonttoreilta käsin, vaalimme myös oman firman lämminhenkistä kulttuuria. Järjestämme useamman kerran vuodessa yhteiset afterworkit, joissa pääsee tutustumaan ihan kasvokkain työkavereihin. 

Arjessakin meillä on tiimin kesken keskusteluja jopa pari kertaa päivässä: aamulla käydään päivän työt läpi ja iltapäivällä on epävirallinen sekä vapaaehtoinen “kahvipöytäkeskustelu”. 

“Kanavia ja paikkoja keskustelulle on meillä on olemassa, mutta nuorena firmana haemme vielä sitä kultaista keskitietä, ja mistä meille tiiminä syntyy arjen mielekkyys”, Tuomas kertoo. 

Lopulta perehdytysprosessi on oivallinen paikka päästä myös rakentamaan Devikonetta yrityksenä ja työpaikkana. 

“Tässä rakentuu työpaikka, johon olet itse päässyt vaikuttamaan. Jokainen persoona tuo uutta ja omaa maustettaan meidän porukkaan.”

“Heitämme uudelle työntekijälle myös vastuuta perehdytysprosessissa, sillä itsenäistä otetta ja aktiivisuutta vaaditaan. Lopputulos on tätä myötä aika mahtava, kun tässä rakentuu työpaikka, johon olet itse päässyt vaikuttamaan. Jokainen persoona tuo uutta ja omaa maustettaan meidän porukkaan, mikä on hieno juttu”, Tuomas tiivistää hymyssä suin. 

Tutustu tuleviin työkavereihisi tarkemmin:

Niille, jotka tykkäävät integraatioista ja koodaamisesta – Mitä kokenut integraatioarkkitehti, Kari tekee Devikoneella?

Devikoneen kysymysgrillissä koodaava arkkitehti Ilkka Kujanpää