Kun Marjut Mikkola aloitti integraatiokehittäjän uransa, olivat integraatiot hänelle vielä suhteellisen tuntematonta aluetta. Totta puhuen monelle integraatioista salaa kiinnostuneille ala on vielä hieman tuntematon. Silti Devikoneella integraatioiden ihmeelliseen maailmaan saa ottaa syväsukelluksen!

Nyt vuotta myöhemmin Marjut työskentelee varmoin ottein asiakkaiden kanssa integraatioiden kehitysprojekteissa.

Oppi #1: Maailma ei toimi ilman integraatioita

Alun perin Marjut kiinnostui integraatioista opintojensa aikana, kun hän ymmärsi ja inspiroitui siitä mitä niillä saadaan aikaan. “Tajusin, että integraatioilla on hirvittävän suuri hyöty asiakkaille ja yrityksille. Ilman niitä hommat eivät yksinkertaisesti toimi”, hän kertoo.

“Tajusin, että integraatioilla on hirvittävän suuri hyöty asiakkaille ja yrityksille.”

Esimerkiksi nykyisessä projektissaan Marjut ratkoo päivittäin asiakkaan laskutukseen liittyviä haasteita. “Mietimme, miten tieto saadaan kulkemaan järjestelmien välillä oikein ja tehokkaasti”, Marjut kertoo.

Hyvin toteutettu integraatio säästää tässä rajapinnassa asiakkaalta valtavan määrän aikaa ja vaivaa, sekä auttaa pienentämään virheiden riskiä.

Erityisesti nykypäivän digitaalisessa maailmassa järjestelmien määrä jatkuvasti kasvaa. Monimutkaisuuden kasvaessa kasvaa myös tarve integraatioille. Ennen saattoi pärjätä yhdellä tai kahdella eri järjestelmällä, mutta datan määrän kasvaessa järjestelmät erikoistuivat tiettyjen toiminnallisuuksien ympärille. Eikä nykyään pyritäkään siihen, että yksi järjestelmä hoitaisi kaiken.

“Useiden eri järjestelmien välille tarvitaan erilaisia integraatioita, jotta ihmisille jää enemmän aikaa vaativampien tehtävien suorittamiseen”, hän selittää.

Integraatioissa kyse ei ole myöskään ainoastaan työn tehokkuuden lisäämisestä. Tiedolla johtaminen on korostunut, joten asiakkaille on erittäin kriittistä saada relevanttia dataa päätöstensä tueksi.

“Integraatioiden avulla myös dataa voidaan helpommin ja varmemmin saada päätöksen teon tueksi”, Marjut kertoo.

Oppi #2: Perusintegraatioiden maailmaan pääsee yllättävän nopeasti sisälle

Marjutin ura Devikoneella alkoi Integraatioakatemian kautta, josta hän tuli harjoitteluun Devikoneelle huhtikuussa 2022. Jo parin ensimmäisen viikon aikana jälkeen hän oli mukana asiakasprojektissa ja koodasi ensimmäisiä integraatioita asiakkaalle CTO:mme Tuomaksen tukemana. Vajaa vuotta myöhemmin hän on edelleen mukana samassa projektissa. 

“Perusintegraatioiden koodaamisen oppii suhteellisen helposti, jos on vähänkin pohjaa ohjelmoinnista. –  Kun jokin kiinnostaa kovasti, siihen haluaa syventyä ja oppia koko ajan lisää.” 

“Perusintegraatioiden koodaamisen oppii suhteellisen helposti, jos on vähänkin pohjaa ohjelmoinnista. Minua helpotti kun on kokemusta Javasta. Isoin tekijä omassa kasvussa on ollut kuitenkin sisäinen motivaatio. Kun jokin kiinnostaa kovasti, siihen haluaa syventyä ja oppia koko ajan lisää”, Marjut tuumii.

Oppi #3: Integraatiokehittäjän työ kysyy muutakin kuin koodaamisosaamista

Jos integraatioiden tekemisessä pääsee alkuun helposti, mikä työssä sitten on haastavaa?

“Integraatiokehittäjän työ ei ole kuitenkaan pelkkää koodaamista. Tässä täytyy ymmärtää asiakkaan prosessia siellä toisessa päässä. Kun lähdetään rakentamaan integraatiota, täytyy ymmärtää mitä tietoa halutaan kuljettaa, mistä ja mihin sekä miltä sen tulee näyttää määränpäässä”, Marjut selittää.

Integraatiokehittäjän työn pihvi on ymmärtää asiakkaiden tarpeita, jotta heidän elämäänsä voi helpottaa loistavilla integraatioilla. Työ on siis mielenkiintoinen sekoitus teknistä osaamista sekä liiketoiminnan prosessien oppimista ja ymmärtämistä. 

Jo määrittelytyöhön asiakkaan kanssa yhdessä vaaditaankin aikaa ja yhteistyötä. Näin voidaan työskennellä kohti lopullista ratkaisua, joka on aidosti toimiva, aikaa kestävä ja vastaa asiakkaan tarpeita. 

“Ymmärrys asiakkaan liiketoimintaprosessista on välttämätöntä.”

“Ymmärrys asiakkaan liiketoimintaprosessista on välttämätöntä, jotta pystyt myös auttamaan asiakasta ymmärtämään, miten integraatio toimii ja kuinka se häntä tulee auttamaan”, hän jatkaa. 

Oppi #4: Hyvä integraatio paitsi toimii, mutta on eritoten laadukas

Yksi Marjutin tärkeimmistä ohjenuorista on, että laadukas integraatio kestää aikaa. Jotta laatu pysyy korkeana, apuna käytetään esimerkiksi koodikatselmointia toisen kehittäjän kanssa. 

“Integraatioita voi rakentaa niin monella eri tavalla ja haluan oppia jatkuvasti erilaisia tapoja toimia”, hän kertoo. “Devikoneella olen oppinut jatkuvan parantamisen ajattelutavan.” 

“Devikoneella olen oppinut jatkuvan parantamisen ajattelutavan.”

Jatkuvan parantamisen ajattelutapa näkyy Marjutin arjessa, kun hän muokkaa ja parantelee omaa koodiaan opittuaan lisää. “Vaikka integraatio toimii, se ei tarkoita, että sen kehitys pysähtyy. Aina jos tulee uusia muutoksia koko järjestelmään tai opin uuden tavan tehdä asioita, käyn läpi myös toimivia integraatioita ja teen muutoksia”, hän selittää.

“Emme mene integraatioiden rakentamisessa sieltä missä aita on matalin”, Marjut hymyilee.

 

Oppi #5: Avoimen lähdekoodin ratkaisut ovat läpinäkyviä kaikille osapuolille

Laatuun ja toimivuuteen vaikuttavat myös olennaisesti Devikoneella käytettävät avoimen lähdekoodin ratkaisut. Kun jokaisella on pääsy alustaan ja siellä sijaitsevaan koodiin, tekeminen on läpinäkyvää ja aina ajan hermolla. 

“Ajattelemme, että koodi kuuluu kaikille”, Marjut toteaa. 

“Open source -tekemisen tapa on tuntunut luontevalta ja se kiehtoo myös henkilökohtaisesti. Kun dokumentointia ja kaikille avoimia rajapintoja löytyy netistä, niin periaatteessa kuka vain kiinnostunut voi alkaa tekemään omia integraatioprojekteja ja oppia näitä asioita tekemisen kautta. Riittää, että on koneella koodieditori, jonne alat kirjoittaa. Se on inspiroivaa”, Marjut tuumii. 

Hän huomauttaa, että avoimen lähdekoodin ratkaisut on läpinäkyviä ja reiluja paitsi kehittäjille, myös asiakkaalle. 

“Ajattelen niin, että asiakkaalle on arvokasta saada läpinäkyvästi tietää, miten me toimimme. Ja kun integraatioratkaisut on tehty tällä tavalla, asiakas ei ole sidottu meihin. Se on eräänlainen luottamuksen osoitus”, Marjut miettii. 

Integraatioiden parissa työskentely on vienyt Marjutin sydämen. Mitä kiinnostavia kehityssuuntia näet itsellesi?

“Pilvipalveluiden käyttö syvemmin kiinnostaa. Integraatiot viedään yleensä lopuksi pilveen, mutta sieltäkin löytyy niin paljon eri tapoja toimia, joista haluan oppia. Tavoitteeni on myös oppia tuottamaan integraatioita alusta loppuun asti itsenäisesti. Se, että ymmärtää koko prosessin eri vaiheet on äärimmäisen kiinnostavaa”, hän toteaa lopuksi hymyssä suin. 

Lue lisää työstä integraatioiden parissa:

Niille, jotka tykkäävät integraatioista ja koodaamisesta – Mitä kokenut integraatioarkkitehti, Kari tekee Devikoneella?

Tuomas halusi perustaa parhaan työpaikan niille, jotka haluavat rakentaa syväasiantuntijuuden integraatioista